Az ilyen egyszerű étek, mint Horváth Ilona olasz rántottája, a gyerekkori hétfőkre emlékeztet: akkor ettünk maradékot vacsorára. Csöndes, beszélgetős esték voltak ezek, mert aznap nem volt adás a televízióban! Nos, most véletlenül épp egy hétfő este toppantunk be Ágotáékhoz. A háziasszony nem esett kétségbe: a háziasszonyi lelemény segít a váratlan vendég esetén is: felmérte a helyzetet, és máris eszébe jutott, hogy ott a polcon egy rongyosra olvasott, remek szakácskönyv, ilyen esetekben már számtalanszor bevált. Ugye, nem kell mondanom: Horváth Ilona könyvét ütötte fel, mint már annyiszor!
Míg megbeszéltük a
világ nagy dolgait, az olasz rántotta is előkerült a sütőből. Persze, volt
hozzá házi savanyúság, meg felbontottunk utána egy nagy üveg befőttet is, de
be kell vallanom, ez a tepsiben sült, remegős-szaftos tojás nagyon ízletes
meglepetés volt!
Hozzávalók: 8 tojás,
2 dl tejföl, 5 dkg sajt, 3 dkg vaj, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál zsemlemorzsa,
só
A kiolajozott vagy
kivajazott tűzálló tálra simítjuk a tejföl felét. Meghintjük morzsával,
ráöntjük egymás mellé a tojásokat - mintha tükörtojást készítenénk -, és
megsózzuk. Befedjük a maradék tejföllel, és tetejére szórva a sajtot, a sütőben
addig sütjük, míg a tojások fehérje meg nem kocsonyásodott, de a sárgájának
lágynak kell maradnia.
Tipp: a tojásokat
egyenként üssük egy csészébe, abból csúsztassuk a tepsibe, nehogy egy
esetlegesen rossz tojás az egész vacsoránkat sutba dobja!
|
2013. július 19., péntek
Az olasz rántotta
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése